طراحی پارچه چیست؟

 طراحی پارچه چیست؟

اگر به رشته های مد و فشن علاقه دارید پیشنهاد ما تحصیل در  زمینه طراحی پارچه است. طراحی پارچه در حقیقت به پروسه‌ی طراحی، ایجاد نقش و نگار روی اجناس، تولید طرح‌های مختلف با در نظر گرفتن نکات نساجی، دوخت و تولید انبوه پارچه گفته می‌شود.  برای موفقیت در این رشته داشتن چشمان تیزبین، خلاقیت و شم هنری از شرایط پایه است. سپس برای خلق هر محصولی که در آن از پارچه استفاده می‌شود، آشنایی با انواع جنس پارچه و طراحی پارچه از اقدامات اولیه در تولید محسوب می‌شوند.  

از کاربردهای مختلف پارچه نیز می‌توان به حفاظت از پوست در برابر آلودگی‌ها، گرم نگه‌داشتن بدن و ... اشاره کرد. همچنین نوع و طرح پارچه‌ای که افراد در زندگی روزمره خود استفاده می‌کنند، تأثیر بسیاری در جایگاه اجتماعی و فرهنگی آن‌ها می‌گذارد.  از طرف دیگر در حفظ و معرفی فرهنگ و هویت یک کشور نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. به همین دلیل طراحی پارچه باید با دقت و ظرافت بالایی انجام شود.فارغ‌التحصیلان  این رشته می‌توانند در صنعت‌های مختلف نظیر: فشن، دکوراسیون داخلی، فرش و ... فعالیت کنند. از این رو افرادی که می‌خواهند در این صعنت صاحب برند اختصاصی شوند، باید پارچه‌هایی با طرح‌های منحصربه‌فرد تولید کنند. طرح‌هایی که نشان‌دهنده‌ی هویت برند آن‌ها باشد.

طراحی پارچه اصولاً به دو روش  تغییر و بازی کردن با تار و پود پارچه و انتقال نقش و نگارهای مختلف روی پارچه‌های آماده انجام می‌گیرد. بازی کردن با تار و پود به صورت دستی و ماشینی قابل اجرا است.



کسانی که قصد تحصیل در این رشته را دارند، باید اطلاعات کافی و جامعی درباره‌ی انواع پارچه و ویژگی‌های آن‌ها کسب کنند. از این رو مشاهده‌ی جنس‌ و عکس پارچه  مختلف می‌تواند کمک بسیاری کند. افراد در دانشگاه می‌آموزند که چگونه طرح و پترن خود را تولید و با چیدمان آن‌ها کنار هم و بر روی پارچه یه طرح کامل ایجاد کنند. در نهایت می‌آموزند که با شناخت الیاف مختلف، خصوصیات پارچه را تشخیص دهند. طراحان باید علاوه بر آشنایی با انواع پارچه و ویژگی‎های آن‌ها و اسم انواع پارچه‌ها، نسبت به محصولی که قصد تولیدش را دارند نیز آگاه باشند. اطلاع از کاربردهای محصول مورد نظر به آن‌ها در خلق بهترین و مناسب‌‌ترین پارچه‌ کمک زیادی می‌کند. همه‌ی این موارد نقش بسیار مهمی در کیفیت نهایی محصول ایفا می‌کنند. طراحان پارچه در کل باید هنگام انتخاب و تولید یک پارچه نکاتی مانند: الیاف، تراکم، ماهیت و جنس پارچه، میزان جذب آب، رنگ پارچه و نوع چاپ مد نظر را مورد توجه قرار دهند.



انواع طراحی پارچه

به طور کلی طراحی پارچه به سه قسمت : طراحی پارچه‌های بافتی، طراحی پارچه های چاپی و طراحی پارچه های چند مرحله‌ای تقسیم می‌شود. هر کدام از این بخش‌ها مراحل تولید و آماده سازی خود را دارند.

طراحی پارچه چاپی

 در طراحی پارچه های چاپی، مهم‌ترین عامل "طرح" است. در این روش هم، ابتدا طرح‌ها انتخاب می‌شوند، سپس اطلاعات کافی درمورد نوع و ویژگی‌های پارچه‌ی مورد استفاده و همچنین پالت رنگ آن، جمع آوری می‌شوند و در آخر طراحان با کمک متخصصین چاپ، مراحل و نوع چاپ را انتخاب می‌کنند. طرح‌ها در این زمینه به طرح‌های آزاد، هندسی، فرهنگ جهان و گل‌دار دسته بندی می‌شوند. چاپ پارچه توسط ماشین‌ها و دستگاه‌های متنوع، نرم افزار های کامپیوتری و روش‌های مختلف صورت می‌گیرد. چاپ دیجیتال، آنالوگ، قالبی و اسپری از مدل‌های مختلف چاپ هستند.

طراحی پارچه چند مرحله‌ای

نوع بافت و نوع طرح در طراحی پارچه های چند مرحله‌ای بسیار پیچیده‌‌است و نسبت به دو طرح دیگر جزئیات بیشتر و ریزتری دارد. این پارچه‌ها توسط پروسه‌ها و تکنیک‌های متفاوتی از جمله سنگ دوزی و گلدوزی به دست می‌آیند. این پارچه‌ها اصولا سفارشی هستند و در تعداد محدودی تولید می‌شون

د.

طراحی پارچه بافتنی

اولین مرحله در طراحی پارچه‌های بافتی،  انتخاب نوع طرح است. سپس متناسب با رنگ و شکل آن، اندازه‌ی نخ و تعداد نخ در هر تار و پود، زاویه‌ی بافت و نوع ماشین مورد نیاز مشخص می‌شود. بافت ساده(تافته)، سرژه و بافت ساتن و ساتین از جمله روش‌های بافت پارچه هستند. بافت ساده، ساده‌ترین و راحت‌ترین روش تولید یک پارچه است و به دلیل زیاد بودن شدت درهم‌تنیدگی تار و پود‌ها در این بافت، پارچه‌ی نهایی ساختاری فشرده دارد. در بافت سرژه، بین طراحی‌ای که در بافت جلو و عقب پارچه صورت می‌گیرد تفاوت زیادی وجود دارد. توجه به متعادل بودن میزان و اندازه‌ی ردیف‌های بافت از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که داشتن طرح بافتی تمیز و مرتب که چشم را آزار نمی‌دهد، از نکاتی است که باید در طراحی‌ها به آن توجه شود. بافت ساتن نسبت به سایر بافت‌ها گران‌تر و از جلوه و انعطاف پذیری بیشتری برخوردار هستند.

انواع طراحی پارچه


انواع طراحی پارچه

 

انواع الیاف پارچه

پارچه‌ها از مواد و الیاف مختلفی به دست می‌آیند که این الیاف به دو دسته‌ی طبیعی و ساخته‌ی دست بشر تقسیم می‌شوند. منشاء الیاف طبیعی به دو دسته‌ی گیاهی مثل پنبه، کتان و کنف و یا منشاء حیوانی از جمله ابریشم، پشم، چرم و خز حیوانات تقسیم بندی می‌شود.  یک سری از الیاف‌ها مثل ویسکوز، ریشه در طبیعت دارند اما طی پروسه‌ای در آزمایشگاه‌ها به الیاف تبدیل می‌شوند. نایلون و پلی‌استر از جمله الیاف‌های مصنوعی و بشر ساخت هستند. 

انواع الیاف پارچه

عکس پارچه ویسکوز

در دنیای امروز دیگر اطلاعات داشتن از جنس پارچه و الیاف تشکیل دهنده‌ی آن، کافی نیست و مباحثی از جمله سازگاری پارچه  و متریال تشکیل دهنده‌ی آن با محیط زیست و قابل بازیافت بودن پارچه هم از نکاتی هستند که طراحان قبل از شروع پروسه‌ی طراحی، مد نظر خود قرار می‌دهند.


Comments

Popular Posts